zondag 17 augustus 2014

Witlof met ricotta saus uit de oven


Ingrediënten
4 stronken witlof
Bechamelsaus met ricotta
Paneermeel
Scheutje olijfolie

Bereiding
Maak de witlof schoon door het snijvlakje eraf te snijden (het bruine stronkje).
Snij de witlof in de lengte in vieren.
Kook de witlof ongeveer 15 minuten tot de gewenste structuur en uitlaten lekken.

Bereiding bechamelsaus met ricotta
2 eetlepels boter
2 eetlepels bloem
1 bouillonblokje
300 ml water
200 gram ricotta

Smelt de boter in een pan.
Voeg de bloem toe en blijven roeren tot het naar koekjes ruikt. Dan is de bloem gaar. Dit wordt een roux genoemd.
Voeg 300 ml koud water toe, kruimel het bouillonblokje erin en blijven roeren tot een gladde saus.
Voeg de 200 gram ricotta toe, wederom blijven roeren tot een gladde saus (door het ingrediënt ricotta, is melk niet nodig in de bechamelsaus). Voeg peper en zout naar smaak toe.

Tip: een snel alternatief is kant en klare groentesaus en voeg dan de ricotta toe.

Doe de witlof in een ovenschaal. Giet de saus erbij. Bestrooi met wat paneermeel. En besprenkel met olijfolie voor een krokante korst.

Zet de schaal voor ongeveer een half uur in de oven op 200 graden Celsius, totdat de korst krokant is.

Dit gerecht is goed te combineren met aardappelpuree. We hebben hier harvest basket puree gebruikt. Dit is eenvoudig te bereiden aardappelpuree en erg lekker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten